Hoe raar het misschien ook klinkt, het begon eigenlijk allemaal met de moestuin. Ieder worteltje, ieder bietje, ieder aardappeltje, hoe klein ook, heeft enorm zijn best gedaan om te groeien. Wie ben ik om dan te zeggen, jij bent te klein om op te eten? Ja gek hè, ik kon ze gewoon niet weggooien en het heeft me aan het denken gezet. Een compostbak is natuurlijk super fijn, alles dat je dan toch nog aan groente- of fruitafval hebt geef je later weer terug aan de aarde, maar de rest van al je afval? Sinds ik beelden van de plastic-soep zag erger ik me aan ieder stukje plastic dat ik in de prullenbak stop en ik dacht

verbeter de wereld begin bij jezelf

Voor mijn verjaardag kreeg ik een pakketje linnen-zakjes. In deze zakjes kun je je groenten en fruit doen als je boodschappen gaat doen op de markt maar ook in de supermarkt. Ik had zo mijn bedenkingen of ze dat wel zouden accepteren bij de kassa, maar ik moet zeggen tot op heden heb ik nog geen problemen gehad. In Frankrijk mogen de supermarkten trouwens al jaren geen plastic zakjes meer geven en sinds 2018 liggen ook bij de groenteafdeling alleen nog maar papieren of biologisch afbreekbare zakjes. 

afvalberg07      afvalberg05      afvalberg08

Toen het goed ging met de zakjes moest ik denken aan mijn Tupperware periode. Ja ja, ooit verkocht ik dat op avonden bij mensen thuis en spoorde iedereen aan er ook mee naar de slager te gaan. Dat kon ik nu toch ook doen? Ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en het aan David voor te leggen. David komt iedere zaterdag langs met een wagen vol vlees en vleeswaren en hij was direct enthousiast! “C'est bon pour le monde, plus de gens devraient le faire !”, riep hij, en zo doende sta ik sindsdien op zaterdag klaar met mijn mandje vol bakjes. 

Inmiddels zijn/gaan we zelf over op gewone zeep in plaats van flessen douchegel, wassen we ons haar met een shampoo-zeep en proberen we zoveel mogelijk bestaande flessen na te vullen. Maak ik mijn deodorant en wattenpads zelf en zijn papierenzakdoeken vervangen door de ouderwetse katoenen zakdoeken. Ik zet gebruikte citroenen in de schoonmaakazijn met een takje rozemarijn en maak daar mijn keuken en badkamer mee schoon en we strooien as in plaats van zout als het glad is.

    afvalberg01    afvalberg02

Wat heeft dit nu met de camping of de groepsaccommodatie te maken hoor ik jullie denken?

Ook op de camping en in de groepsaccommodatie willen we proberen zo milieuvriendelijk mogelijk te werken en gebruiken daarom milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. We snappen best dat het scheiden van afval misschien niet ieders prioriteit heeft in de vakantie, maar we hopen door het makkelijker te maken mensen er toch toe te bewegen dat te doen. Zelf vond ik het altijd lastig als ik op vakantie was dat het ineens bijna onmogelijk was om afval te scheiden.

Afgelopen zomer hadden we al verschillende afvalbakken geplaatst voor glas, plastic, papier en ander afval. Die zullen we zeker ook komend camping-seizoen weer neerzetten. Veel kampeerders brachten ook hun groente- en fruitafval naar de compostbak in de moestuin. Door een compostbak dichter bij het campingterrein te gaan plaatsen willen we dit komende zomer nog makkelijker maken.

afvalberg03   afvalberg04   afvalberg061

Sinds kort heb ik in huis ook geen schuursponsjes meer maar een gebreid lapje van sisaltouw. En het werkt, het is bijzonder effectief en als hij vies is kun je hem gewoon wassen. Is het lapje versleten dan kan hij zo op de composthoop. Die schuurlapjes komen ook in de “buanderie” te liggen en de sponsdoekjes worden vervangen door wasbare vaatdoekjes. Het geeft ons wat extra werk, maar dat hebben we er graag voor over. 

Tenslotte, alle kleine beetjes helpen, helpen jullie mee?