Stenen daar heb ik iets mee. Als ik een wandeling maak kom ik altijd terug met een zak vol stenen, ik heb dus ook altijd een tasje bij me om ze te kunnen dragen. Sinds twee weken volg ik een cursus om meer te leren over stenen. Waar komt al dat prachtigs vandaan dat ik hier vind? Hoe is het ontstaan en welke soort stenen vind ik zoal? Ik vind het super interessant! 

stenen die ik opraap zijn dus miljoenen jaren oud

De Auvergne staat bekend om zijn prachtige natuur maar even zeer om de stenen die gevonden worden en is onderdeel van het Massif Central. Het park Livradois-Forez waar wij wonen, is daar weer een klein onderdeel van.

stenen1-4  stenen1-5  stenen1-3

Om uit te leggen waarom de stenen die ik vind hier aan de oppervlakte liggen, moeten we toch even terug naar het begin. Zo’n 33 miljoen jaar geleden begon de vulkanische activiteit in het Massif Central. De grote vulkanen Cantal en Mont Dore ontstonden toen. De vulkanen van onder andere Velay en Aubrac, dateren uit het tijdvak van 23 tot 1,5 miljoen jaar geleden. De ongeveer 80 vulkanen van de Chaîne des Puys, waaronder de Puy de Dôme, ontstonden ongeveer 100.000-7.000 jaar geleden tijdens de laatste periode van vulkanisme in dit gebied.

stenen1-6  stenen1-9  stenen1-2

In de perioden van gebergtevorming vond opheffing van het gebied plaats. Daardoor liggen de in de diepte gevormde gesteenten nu aan de oppervlakte. De stenen die ik opraap tijdens mijn wandelingen zijn dus miljoenen jaren oud. Kwarts, vuursteen, graniet, maar ook amethyst kun je hier zomaar oprapen.

Dat is toch fascinerend? Wil je meer lezen over de Livradois-Forez lees dan ook ons blog over dit mooie park!

stenen1-1    stenen1-7

marqueur7-noir-fond-jaune