In Nederland hebben we nooit een moestuin gehad en het was één van onze wensen om zelf onze groenten te gaan verbouwen. We waren daarom blij dat bij de groepsaccommodatie en het terrein een flinke moestuin hoorde.

Het eerste jaar had ik leuke vakjes gemaakt met steentjes langs de randen. Het zag er echt leuk uit, maar erg praktisch was het niet. Het onkruid trok zich niets aan van de steentjes en met het maaien van de paden was het ook alles behalve handig. Ik knipte daarom uiteindelijk alles kort op mijn knieën. We waren verbaasd over de oogst en blij met alles uit onze tuin.

Het tweede jaar ontdekte ik het tuinieren met de maan.

Het basis principe is simpel. Als de maan afneemt trekt de natuur zich terug. De beste tijd om groenten te zaaien of poten die onder de grond groeien, zoals wortelen en bieten. Bij toenemende maan zaai en poot je groenten die boven de grond groeien zoals sla, kolen, bonen etc. De maan trekt aan de aarde, zoals bij eb en vloed en heeft ook invloed op de groei in de moestuin. Er zijn nog veel meer dingen die meespelen, maar dit is de basis. We hadden dat jaar een super oogst, in twee lange stroken onderverdeeld in kleinere vakken.

moestuin1-3  moestuin1-4  moestuin1-2

Het derde jaar had ik een baan ernaast en werkte ik, ik had te weinig tijd om de tuin te onderhouden. De maan liet ik varen en de oogst was goed, maar niet voor alle groenten. Ik had niet genoeg tijd aan de tuin besteed. Een moestuin vraagt veel aandacht en onderhoud en die tijd had ik niet.

Dit jaar doen we alles weer lekker volgens de maan-kalender. Een week geleden, net na volle maan, gingen de aardappels en de uien de grond in. Vandaag hebben we bieten en wortelen gezaaid en wat radijs. Ik zeg "we" want Leneke, Marco’s tante, helpt me dit jaar met de moestuin. Voor eind april mogen de Dahlia’s nog de grond in en kunnen we nog venkel zaaien. En nu?………begint het wachten……op de eerste sprietjes die boven de grond uitkomen en ons een mooie oogst beloven!

PS: Als u bij ons op de camping bent, kunt u in de kruidentuin uw kruiden vers plukken. Als er geoogst kan worden dan kunt u groenten uit onze moestuin kopen, maar zelfs nu hebben we nog boerenkool, bonen, wortelen en bieten van vorig jaar in de vriezer!